Week van dementie

‘De muziek is de moedertaal van het hart.’ (Ernst Hohenemster) ‘Muziek drukt dat uit wat niet gezegd kan worden maar waarover niet gezwegen kan worden.’ (Victor Hugo)


Belangrijke momenten in ons leven zijn vaak gekoppeld aan muziekherinneringen. Momenten van geluk, verdriet en vreugde die je niet wilt kwijtraken.

Bij mensen met dementie kan muziek, vergeten herinneringen of het gevoel hiervan naar boven halen. Veel van hen luisteren graag naar muziek die hen emotioneel raakte toen ze jong waren. Het positief effect van luisteren naar voorkeursmuziek bij mensen met dementie is dus zeker niet te onderschatten. Maar ook meezingen en dansen met liedjes van vroeger helpt om de communicatie en het sociaal contact aan te scherpen.

Tijdens de week van 20 tot 24 september gaan we daarom de muzikale toer op. We starten op maandag met een aperitiefconcert en eindigen op vrijdag met een heuse playbackshow. We maken er een week van om… ‘niet meer te vergeten’.

Maandag 20 september: Aperitiefconcert
10u : Aperitief concert met muzikale begeleiding van het duo, Quodlibet. Dit duo bestaat uit  Stefaan Vandenbroucke, zang en Tom Hoornaert, piano. Zij brengen gekende liedjes om van te genieten tijdens een lekker aperitiefje.

Dinsdag 21 september: Vergeet-Mij-Liedjes
In de namiddag draaien we vinyl. In de verschillende livings laten we op ‘platenspelers’ van vroeger, singletjes en lp’s vol gekende of lang geleden gekende liedjes spelen.  Het wordt een nostalgische, muzikale namiddag vol “ Vergeet-Mij-Liedjes”. Meezingen is zeker niet verboden…

Woensdag 22 september: Dansgroep
14u: dancegroep ‘The Country Dancers’
Het wordt genieten van deze  kleurrijke, authentiek uitgedoste dansgroep. Een 10 tal leden van die groep brengen die woensdagnamiddag, een aantal van hun aangeleerde countrydansen voor ons.
Een prachtig schouwspel!

Donderdag 23 september:

 • Klankschalensessies: 14u en 15u15
  Tijdens deze 2 klankschaalconcerten met een professionele klanktherapeut wordt de tijd even stil gezet en worden bewoners ondergedompeld in een wereld vol magische, warme klanken. Naast een 40- tal klankschalen worden ook nog tal van andere instrumenten gebruikt, zoals tonguedrum, fluit, chines, oceandrum,.. De combinatie van instrumenten is nooit identiek. Zo ontdek je altijd weer nieuwe klankencombinaties. Een unieke ervaring.
 • Praatcafé dementie: 14u-16u
  Het thema van het praatcafé is deze keer:  ‘ Als eten een zorg wordt’.
  Voldoende eten en drinken is voor iedereen belangrijk, maar zeker voor mensen met dementie.
  Hoe zorg je ervoor dat mensen met dementie genoeg blijven eten en drinken? Met kleine aanpassingen kun je al veel bereiken. Na het informatief gedeelte is er voldoende ruimte voor ontmoeting en gesprek.
  Alle geïnteresseerde familieleden of mantelzorgers van personen met dementie zijn zeker welkom om in een ongedwongen sfeer met koffie en cake dit praatcafé bij te wonen.

Vrijdag 24 september: Playbackshow
Om deze muzikale week af te sluiten, brengen medewerkers van Amphora een playback show met veel muziek en dans. Het wordt een verrassende, ludieke en onvergetelijke namiddag. Dat moet je gezien hebben!